My favourite product!!!
Apa beza ESP dan juga product soya di pasaran?
Ramai juga yang bertanya kepada saya apa perbezaan ESP Shaklee ni dengan sumber soya biasa yang berlambak di pasaran...kat sini saya buat sedikit summary dan
pemahaman supaya setiap kite yg ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan
ilmu itu baru kite yakin dan bila yakin baru laa khasiatnye akan betul2
terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite
inginkan hehe...Betul tau sebab kalau makan tanpa ilmu tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yang tidak bagus sebab kite akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan
memungkinkan kite tak mendapat khasiat yg sepenuhnya dari ape yg kite makan dan
ambil...
ESP ialah protin..kenapa protin
penting?
§ Sbb Protein adalah
makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein
seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim,
hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60
trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk
menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu
badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang
rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
§ APA yg BEST tentang
ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak
boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan
tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan
Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk
kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan
tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu
mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat
minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan
diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis,
pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat
untuk tenaga
§ Kelebihan ESP
Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut
jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan
kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,
Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong
kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan
jantung dan prostat.
§ ESP jika diambil
bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement
yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak
ambil bersama ESP.
part tu sure dah tau kan..so..nak tau
kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :
INFO : Produk -ESP - 7
kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
§ Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans
mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan
organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi
kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla
penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang
proses pembesaran soybeans ni.
§ Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara
umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni
lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat
akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg
dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government
scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa
disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
§ Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat
penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus
penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the
immune system can be depressed 30%, and many important body functions are
delayed or stopped.
§ Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air
bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn
alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan
isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones
juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
§ Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi
"anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau
kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature,
and restless leg syndrome. Find a brand that uses an
extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form
in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are
very sensitive to heat.
§ Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt
sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown
to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual
consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino
acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue
development can be the result
§ Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel
melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan
kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti
ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan
pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
No comments:
Post a Comment